10 algemene tips voor thuiswerken

Thuiswerken, de een vind het heerlijk en de ander wil er liever niet aan denken. We hebben allemaal zo onze voorkeuren. Nu met de Coronacrisis moeten de meeste mensen thuiswerken. Iets wat een hele uitdaging is als je dat normaal niet doet. Daarom heb ik een paar algemene tips verzameld om het jezelf wat makkelijker te maken.

TIP 1

First things first. Als je met een laptop werkt zorg ervoor dat het scherm van je laptop op ooghoogte komt te staan. Dit kun je doen door een laptop standaard te kopen of door iets eronder te zetten waardoor je laptop schuin komt te staan, ik was gisteren bij de Ikea, die toen gelukkig nog open was, en ik kocht een standaard die voor een koptelefoon en tablet is voor €2,-. Deze heb ik omgedraaid en nu kan mijn laptop erop staan.  Het hoeft dus niet duur te zijn, wees creatief. Zorg daarnaast voor een extern toetsenbord en muis. Bestel vandaag, nu het nog kan. Op deze manier kun je op een ergonomische manier aan het werk, want je gaat automatisch rechtop zitten als je beeldscherm hoger staat en je een toetsenbord dichterbij.

TIP 2

Zoek een plek in het huis waar het meeste daglicht komt. Hierdoor kun je je beter concentreren en heb je niet het idee dat je opgesloten zit in deze tijden van quarantaine. Heb je dit niet in het huis, verlicht dan je werkplek goed.

TIP 3

Heb je geen groot huis of heeft iemand anders de laatste lege kamer al in beslag genomen om in alle rust te werken, werk dan aan de eetkamertafel. Deze is hoog genoeg, waardoor je automatisch rechtop gaat zitten. Zo krijgen we geen bochel in onze rug.

TIP 4

Waar je ook gaat werken in huis ruim de omgeving eerst op waar je gaat werken. In een rommelige omgeving word je onrustig. Ze zeggen ook hoe rommeliger je huis is hoe rommeliger je hoofd is. En dat willen we nou net niet als je gaat thuiswerken. Heb je je bureau in je slaapkamer gezet, net zoals bij mij, zorg er dan ook voor dat je bed is opgemaakt en het liefst dat je niet de hele tijd naar je bed staart. Anders wordt de verleiding toch echt groot om weer terug in bed te kruipen.

TIP 5

Zorg voor een ritme wat bij jou past, maar vergeet niet die wekker te zetten. Een ritme zorgt ervoor dat we energie houden en niet lui worden. Moest je voorheen om 7:00 uur uit, omdat je om 8:00 uur in de trein moest zitten om vervolgens om 9:00 uur aan het werk te beginnen? Kun je nu je wekker om 8:00 uur zetten om vervolgens om 9:00 uur te beginnen of je houdt je wekker om 7 uur en dat extra uurtje ga je een boek lezen of yoga doen of je begint een uur eerder met werk zodat je een uur eerder klaar bent. Jij bedenkt je eigen ritme, probeer uit wat er bij jou past, het kan dus zo maar zijn dat je pas om 15:00 uur begint en om 22:00 uur stopt, omdat jij dan het meest productief bent. Vergeet niet om 8 uur te slapen hahah.

TIP 6

Kleed jezelf aan en als je make-up gebruikt, blijf dat gebruiken. Hierdoor voel je je automatisch productief. Als je op zondag altijd een pyjama dag houdt of als je uit je werk komt dan je dan gelijk je huispak aantrekt, heb je je brein hierop geprogrammeerd. Je brein denkt dan, o lekker ik heb een huispak aan nu gaan we lekker ontspannen en op de bank zitten. Het is een gewoonte geworden. Als je nu dus in je pyjama achter je laptop kruipt is je brein nog steeds aan het denken dat je kunt ontspannen. Je focus is hierdoor lager en je krijgt geen nieuwe ideeën. Dus doe alsof je naar kantoor gaat of dat je een afspraak hebt en kleed jezelf aan. 

TIP 7

Werk jij het allerliefste alleen en wil je niet gestoord worden? Maak dan goede afspraken met de mensen die ook thuiswerken en als je helemaal alleen thuis bent zorg dan dat je niet te veel afgeleid wordt van je telefoon. Spreek met jezelf af wat je beloning is als je een taak af hebt gemaakt of als je al 2 uur achtereen op je laptop zit. Zo behoud je de focus en dat het leuk blijft.

TIP 8

Maak een to-do lijst en van deze to-do lijst maak je een dag- /weekplanning. Op deze manier weet je precies wat je gaat doen en waar je je op moet focussen. En ga je niet verloren aan het werk.

 

TIP 9

Zorg voor voldoende ontspanning tussen het werk door. Dit geldt niet alleen voor als je thuiswerkt hahah. Neem dit ook mee in je planning. Heb je een uur gewerkt of een pittige opdracht klaar, beloon jezelf dan met een dansje in de woonkamer, een lekkere lunch, een knuffel met de kat of ga lekker tekenen met je kinderen. Door jezelf te belonen blijf je positief, word het makkelijker om je weer te focussen op de volgende taak en zo ben je nog steeds verbonden met je huis.

TIP 10

Zorg voor voldoende ontspanning tussen het werk door. Dit geldt niet alleen voor als je thuiswerkt hahah. Neem dit ook mee in je planning. Heb je een uur gewerkt of een pittige opdracht klaar, beloon jezelf dan met een dansje in de woonkamer, een lekkere lunch, een knuffel met de kat of ga lekker tekenen met je kinderen. Door jezelf te belonen blijf je positief, word het makkelijker om je weer te focussen op de volgende taak en zo ben je nog steeds verbonden met je huis.

Veel succes!

Liefs…