Meer focus tijdens het (thuis)werken

8 tips vanuit jouw kwaliteit

Gisteren heb ik een blog gepost met 10 algemene/basis tips. Deze tips heb ik verzameld van verschillende blogs en wat er voor mij werkt, wanneer ik thuis werk. Nu gaan we wat dieper op het onderwerp thuiswerken in. Je kunt namelijk een heel opgeruimd bureau hebben of je kunt een hele goede planning hebben gemaakt, je kunt nog steeds niet productief zijn met de vorige tips. Je hebt dan een ergonomische houding, maar geen echte focus. Dat gaan we vandaag oplossen.

TIP 1

Bewegen is altijd goed voor ons; denk aan sporten, yoga en wandelen. Wist je dat sommige mensen ook nieuwe ideeën krijgen als ze aan het wandelen zijn of met de hand schrijven? Je linker- en rechterhersenhelft ontwikkelen namelijk nieuwe verbindingen met elkaar wanneer je aan het wandelen of schrijven bent. Hierdoor kun je nieuwe ideeën krijgen. Als je denkt: ‘Ja, die persoon ben ik’ dan is deze tip voor jou. Als je bezig bent op je computer en je loopt vast of je verliest je focus, ga dan met de hand schrijven. Je schrijft gewoon op waar je mee bezig bent en je hoeft niet te letten op spel-/schrijffouten. Je zult zien dat je dan ineens weer nieuwe ideeën krijgt. Lukt het niet om te schrijven? Ga dan rondjes lopen in je huis en als je heel productief wilt zijn, pak gelijk de stofzuiger erbij. Twee vliegen in één klap. Denk waar je mee bezig was en richt je dan op het stofzuigen, je zult zien dat je ook weer nieuwe ideeën krijgt. Leg wel gelijk de stofzuiger neer als je een mega goed idee hebt om hem op te schrijven of in te spreken op je telefoon, je wilt deze natuurlijk niet gelijk weer kwijt zijn door andere nieuwe ideeën.

TIP 2

Muziek kan voor de een super goed werken om gefocust te blijven en voor de ander kan het juist averechts werken. Ben jij iemand die het liefst in een zo stil mogelijke ruimte zit? Zet dan -ook als je thuis werkt- een noise cancelling koptelefoon op. Op deze manier word je niet afgeleid door nieuwe geluiden die je op kantoor misschien niet hoort. Word jij juist helemaal kriebelig als het helemaal stil is, kijk dan naar muziek die jou activeert. Probeer uit of je juist afgeleid raakt van muziek met mensen die erin zingen, of helpt jou dat juist om met nieuwe inzichten te komen? Of helpt voor jouw klassieke muziek, jazz of -mijn eigen favoriet- chillhop. Kijk wat voor jou werkt.

TIP 3

Ben jij iemand die het verschrikkelijk vindt om thuis te werken, omdat je liever in een andere omgeving bent dan thuis? Dan kun je het beste zo dicht mogelijk bij je raam zitten en zet je bureau/tafel het liefst met de kijk richting naar buiten. Zo heb je èn veel natuurlijk licht -wat altijd goed is- èn heb je niet het gevoel dat je écht alleen maar thuis zit.

TIP 4

Gestructureerd werken met een planning en to-do lijst, dat is voor iedereen goed. De ene doet het al vanuit zichzelf en de ander moet het zich aanleren. Wist je dat je op verschillende manieren gestructureerd kan werken? Je kunt namelijk een planning maken die bestaat uit symbolen en tekst. Je kunt werken met kleuren, dus dat elke categorie taak een andere kleur heeft. Bij mij betekent dat ik elke activiteit een andere kleur geef, dus vrijwilligerswerk, sociale afspraken en zakelijke afspraken. Nu met het thuiswerken zou je kunnen zeggen dat het huishouden een kleur krijgt, ontbijten/lunchen/ avondeten een kleur krijgt en ontspanning een kleur krijgt. Er zijn dus verschillende manieren hoe jij je planning kunt maken wat voor jou wél werkt -dus er is geen excuus meer om geen planning te maken-.

TIP 5

Mis je na 4 dagen je collega’s al om je heen? Mis je het brainstormen met elkaar? Of mis je het gesprek bij het koffiezetapparaat?  Dit hoef je niet te blijven missen. We in een technisch tijdperk -in 2020 als je het even kwijt bent- waar alles mogelijk is qua techniek. Dus ook om contact met elkaar te houden. Wil je even sparren met een collega over een dilemma waar je mee zit of wil je even brainstormen? Gebruik Zoom, ConferenceCall, Webinargeek, Skype, Google Hangouts of nog een ander platform waar je kunt videobellen met elkaar. Op deze manier blijf je met elkaar verbonden, zelfs als je thuis werkt.

TIP 6

Ben je helemaal je focus kwijt, wil je even wat creatiefs doen, maar wat nog wel met je werk te maken heeft? Maak dan een mindmap! Een mindmap zijn teksten/tekeningen die gaan over een bepaald onderwerp. Je bent bezig met het uitschrijven van een plan en je bent aangekomen bij de begroting. Nu is cijfers nou net niet je sterkste kant en gaat er al tegen op zien als je bijna bij dat hoofdstuk bent wat je moet gaan uitschrijven. Je verliest met de minuut je focus. Pak een vel papier en wat stiften/kleurpotloden – lang leven kinderen in huis- of pak een pen. En je schrijft in het midden groot op BEGROTING. Daaromheen maak je voor elk hoofdstuk en/of paragraaf die je maken moet symbolen of tekeningetjes. Die symbolen of tekeningetjes hoeven niet perfect te zijn, maar je moet zelf begrijpen wat er staat. Je tekent het hele vel vol, dan aan de hand van het vel papier werk je de hoofdstukken/paragrafen uit op je computer.

TIP 7

Werk jij het allerliefste alleen en wil je niet gestoord worden? Maak dan goede afspraken met de mensen die ook thuiswerken en als je helemaal alleen thuis bent, zorg dan dat je niet te veel afgeleid wordt van je telefoon. Spreek met jezelf af wat je beloning is als je een taak af hebt gemaakt of als je al 2 uur achtereen op je laptop zit. Zo behoud je de focus en dat het leuk blijft.

TIP 8

Ben jij een echter schrijver en kun je jezelf goed verwoorden in tekst, maar lukt het je niet om alleen maar achter je computer te zitten? Als je je focus verliest en je gaat bijv. naar de keuken, spreek dan hardop waar je mee bezig bent. Ook zeg je hard op welke taak je uitvoert en waar je tegen aan loopt. Op deze manier hoor je wat je zegt en kun je 1. het beter onthouden wat je bedenkt en 2. je gaat met jezelf in gesprek waardoor je weer nieuwe ideeën krijgt. Het ziet er verdomd gek uit voor een ander wanneer zij zien dat je met jezelf aan het praten bent -geloof me- dit werkt!

Probeer uit en ontdek wat jou kwaliteiten doen met je focus en energie!

Ik ben dit zo allemaal aan het uitschrijven en ik bedenk me dat deze tips niet alleen goed zijn voor thuiswerken. Deze tips werken ook voor als we straks weer massaal naar onze kantoortuinen mogen.

Heb je vragen? stel ze gerust!

Liefs…