De 8 intelligenties van Howard Gartner

Waar is de innerlijke kwaliteiten analyse op gebaseerd?

Dit is natuurlijk dé vraag die je jezelf stelt als je mij hoort praten over de innerlijke kwaliteiten analyse.

De innerlijke kwaliteitenanalyse bestaat uit een reeks opdrachten en oefeningen die wordt uitgevoerd. De opdrachten zijn gebaseerd op de ‘Meervoudige intelligentie theorie’, van psycholoog Howard Gardner. De oefeningen zijn gebaseerd op de ‘Positieve psychologie theorie’, van Martin Seligman en Mihály Csíkszentmihályi.

Dit is natuurlijk een hele mond vol. Even een kijk in de keuken over de meervoudige intelligentie theorie.

De ontdekking

Howard Gardner (psycholoog) is, na veel onderzoek die hij gedaan heeft onder mensen met een hersenbeschadiging, van mening dat we niet onze IQ alleen moeten meten aan taal, rekenen, ruimtelijk inzicht en analytisch vermogen. Maar dat er nog meer in ons zit waaraan het IQ gemeten moet worden. Hij voegt het EQ (emotionele intelligentie) erbij, wat bestaat uit of we kunnen samen werken, dat je jezelf kent met wie je bent en hoe je met stress, aanpassingen en je emoties om kan gaan. Maar hier blijft het niet bij, Gardner heeft ook ontdekt dat we ons lichaam en de natuur niet moeten vergeten. De ene persoon kan namelijk totaal niet stil zitten en neemt de beste nieuwe informatie tot zich als die persoon aan het bewegen is. En de natuur bestaat uit het observerend vermogen van ons als mens zijnde. En we vergeten de krachten van wat muziek kan doen, met ons als mens.
|

Uiteindelijk heeft Gardner, 8 intelligenties omschreven waar de bovenstaande informatie allemaal samenvallen. En in zijn ogen moet dit het IQ zijn van een persoon, en niet alleen de denk kant van ons als persoon. We zijn tenslotte ook meer dan alleen hoe goed we kunnen rekenen, analyseren en praten. We hebben alle 8 intelligenties in ons, het enige is dat we ze allemaal anders ontwikkeld hebben door dat we met verschillende karaktereigenschappen geboren worden en we maken verschillende situaties mee waardoor we de ene kwaliteit meer gebruiken dan de ander.

De 8 intelligenties zijn allemaal verwerkt in de innerlijke kwaliteiten analyse en door de opdrachten en vragen die er gesteld worden kom je er achter waar jouw kwaliteiten liggen en hoe je de dagelijkse informatie verwerkt. En dit zorgt er dus weer voor hoe je energielevel aan het einde van de dag is.
Ga jij voor de traditionele IQ test of ga je voor de complete innerlijke kwaliteiten analyse?

Heb je vragen? stel ze gerust!

Liefs Jentel