Alles komt altijd samen

Soms voelt dat waar we mee bezig zijn zo oneindig. Alsof je geen ene stap verder komt en elke keer weer terugkomt bij: “Wat ben ik aan het doen?”

Je bent niet de enige!

Als ondernemer komt deze vraag meerdere keren omhoog. Eerst schrok ik enorm als deze vraag naar boven kwam. Alle gedachtes van, welke richting moet ik dan op? Wat moet ik dan gaan doen? Waarom wil het niet? Als dit niet lukt dan lukt er helemaal niks!

Heerlijk dramatisch en als ik erop terugkijk, moet ik er ook om lachen.

Als je in zo’n moment zit dan is het helemaal niet lachen en zijn de gevoelens natuurlijk ook echt. Waarbij je het gevoel hebt dat je met je handen in het haar zit en niet weet wat je moet doen.

Zo heb ik onwijs lopen stoeien met mijn onderneming met het aanbod wat ik wil aanbieden. Ik vind super veel dingen interessant en leuk. Het stoeien begon bij mijn eerste onderneming, waarbij ik theaterlessen gaf (begin 20 was ik). Dit is wat ik heel graag wilde doen na mijn theateropleiding, toch liep dit niet helemaal en ik ben naar Engeland gegaan om te kijken wat ik dan wel wil, wat mij dat gebracht heeft is heel veel (goed voor een andere blog). Eenmaal terug ging ik de studie Kunst en Economie studeren, met de gedachten dat dat mijn droomstudie zou zijn. Theater combineren met mijn passie voor evenementen organisatie. Niks was minder waar, ik behaalde mijn eerste jaar niet en ik switchte naar Cultureel en Maatschappelijke Vorming (Social Work). Dit was de juiste studie voor mij en vanuit hier een onderneming op gestart.

Het idee begon bij de innerlijke kwaliteiten analyse aan te bieden voor jongeren. Na doelgroep onderzoek bleek dit een moeilijke opgave te zijn, de jongeren waren niet geïnteresseerd en de volwassenen wel. Door de snelheid van mijn opleiding en mijn eigen eigenwijsheid wilde ik niet de volwassenen als doelgroep. Tijdens mijn afstuderen zag ik dat er meer behoefte aan was om informatie te delen over sociaal ondernemen. De Innerlijke kwaliteiten analyse ging in de kast.

Na mijn afstuderen ging het even stroef met mijn onderneming, ik kreeg weinig inspiratie en het koste heel veel moeite om de informatie die ik had te verspreiden. Niet vanwege de sociale media of te weinig kennis, maar ik kreeg het allemaal niet lekker op papier. Ik merkte aan alles dat het niet klopte, maar ik wist niet wat. Ik kreeg een opdrachtgever waar ik met veel plezier mijn ei kwijt kon over evenementen organisatie voor een maatschappelijk doel. Alleen klopte dit ook niet helemaal voor mijn gevoel en het frustrerende hierbij was dat ik geen idee had, waar dit gevoel vandaan kwam.

Na corona kwamen er ineens weer theater opdrachten binnen, ik stond nog in een van de bestanden van een oude opdrachtgever. En bij een nieuwe opdrachtgever ging ik meer aan de slag met de planning en de behoefte die er was om meer structuur te krijgen in de vele opdrachten die binnen kwamen. Ik bood mezelf hiervoor aan en met mijn fanatisme voor plannen ging dit allemaal vanzelf en koste het geen enkele moeite.

Na een half jaar worstelen met bij het ‘oude blijven’, want dit is waar mijn onderneming om draait en waar de mensen mij van kennen. Heb ik toch het besluit genomen om te gaan voor mijn eigen kwaliteiten en de tips die ik al jaren deelde ook op mezelf toe te passen.

De innerlijke kwaliteiten analyse haalde ik weer uit de kast en ik ging dit samen voegen met mijn grote liefde voor planning.

Terug naar de basis en waarbij ik eerst dacht, dit zijn allemaal losse onderdelen zie ik nu de aanvulling die het heeft op elkaar. En het is een perfecte match gebleken.

Alles komt altijd samen

 

Waarom ik dit met je deel, is omdat in de jaren dat ik onderneem veel ondernemers zie die alleen hun hoogtepunten delen. Zoek je een ondernemersblog, zie je alleen de grote omzetten die gedraaid worden, de succesverhalen en de blije gezichten.

Als ondernemer heb je ook te maken met andere emoties en ook die mogen er zijn. Hier zit je groei als ondernemer. Als ik met andere ondernemers spreek dan gaat het vaak over wat er allemaal goed gaat. Iedereen laat dan toch zijn beste versie op dat moment zien. Alle shitzooi die je ook meemaakt als ondernemer die worden niet benoemd.

Als je (startende) ondernemer bent en je hebt van deze shit momenten, Het is helemaal goed.

Blijf ademen en vertrouw op de uitkomst. En vergeet niet, elke ondernemer heeft soms even een moment van: “Waar ben ik mee bezig?”.

 

Heb je vragen? stel ze gerust!

Liefs Jentel