Mijn reis in de wereld van coderen en IT

Welkom op deze mooie reis in de wereld van coderen en IT. Het begon allemaal met mijn tomeloze nieuwsgierigheid en een flinke dosis doorzettingsvermogen. Ik ben al een tijdje druk bezig met het verkennen van de werelden van JavaScript, HTML en CSS. Wat ik toen nog niet kon voorzien, is dat mijn allereerste ontmoeting met IT plaatsvond in de derde klas van de middelbare school in 2007. Dit is waar het allemaal begon: we kregen les in het maken van websites met niets minder dan… Excel. Ja, je hoort het goed, een heuse website in Excel. Het voelde als pure magie, en dat gevoel heeft me sindsdien nooit meer verlaten. Jammer dat ik de  uitleg van toen niet meer bewaard heb.

Het uitdagende tijdperk van Excel-websites

Het idee dat je met Excel een website kon bouwen, was ronduit fascinerend. Maar laten we eerlijk zijn, het was allesbehalve eenvoudig. Websitebouw in Excel bracht talloze uitdagingen met zich mee, maar ik ging die uitdaging met een grote glimlach aan. Destijds dacht ik dat een carrière in IT misschien niet voor mij was, dat ik te creatief en sociaal was voor de ‘nerdy’ IT-wereld. Maar wat een vergissing! Ik koos voor een carrière in de theater- en agogenwereld, waar ik agenda’s maakte en later begon met het ontwerpen van websites met Divi in WordPress, iets wat ik nog steeds met passie doe.

Een tweede kennismaking met coderen

Mijn echte avontuur met coderen begon pas twee jaar geleden, te midden van de tumultueuze coronapandemie van 2021. Nadat ik mijn diploma in Social Work – Culturele en Maatschappelijke Vorming had behaald, zocht ik naar een manier om dat ‘zwarte gat’ te vermijden. En toen kwam ik CodingCombat.com tegen, waar ik begon met coderen door middel van gamification. Het was niet alleen leuk en leerzaam, maar ook buitengewoon verslavend. Toen het ‘normale’ werkende leven weer terugkeerde, leek coderen even naar de achtergrond te verdwijnen.

2023: Het jaar van zelfreflectie en ondernemerschap

In 2023 stond mijn leven zowel persoonlijk als zakelijk op zijn kop. In 2023 werd ik onder andere 30 waar ik nog helemaal niet op zat te wachten en ik ging op zoek naar wat wel en wat niet werkte bedrijfsmatig. Een van de grote dilemma’s was. Je bent 30 en je wilt weer iets anders, waarom? Ondertussen onderhield ik websites met Divi bij WordPress en zelfs begon met het beheren van een webshop via Lightspeed. En raad eens wat er gebeurde? Coderen stak weer de kop op en begon steeds meer mijn aandacht te trekken. Het voelde alsof alle lampjes in mijn hoofd ineens begonnen te branden. Ik besefte dat, zonder het te weten, ik al die jaren in de wereld van IT had rondgedwaald, zij het als een hobbyist. Nu ik me realiseerde dat ik de basis al had gelegd en grotere stappen wilde zetten, besloot ik om mijn avontuur vast te leggen in een logboek, wat nu is geëvolueerd tot deze blog. Deze blog dient als een kroniek van mijn vooruitgang en is bedoeld om jou mee te nemen naar de betoverende wereld van coderen en IT.

Mijn route naar Full-Stack Developer

Op dit moment leer ik mezelf alles aan en ligt mijn focus op Front-End Development, waarbij ik me bezighoud met de voorkant van websites en applicaties. Tegelijkertijd werk ik aan mijn vaardigheden als Full-Stack Developer, zodat ik binnenkort ook de achterkant van websites en applicaties volledig begrijp. In mijn reis wil ik je laten zien dat er geen vastomlijnde route is in een IT-carrière. De overvloed aan informatie en tips kan soms overweldigend zijn, maar maak je geen zorgen. Zet een lekker kopje thee of koffie en duik in mijn avonturen. Hopelijk haal je inspiratie uit mijn verhaal en krijg je nieuwe energie om jouw IT-ontwikkeling voort te zetten.

30 jaar en starten met coderen – Deel 1

10/10/2023

Op 10 oktober 2023 heb ik al ontzettend veel geleerd. Een belangrijke les is om je code goed te documenteren, zodat je altijd weet waar je mee bezig bent. Java blijkt uitdagend, maar zeker niet onmogelijk. Als ik vastloop, zoek ik online naar oplossingen, en die vind ik altijd. Het mooiste aan coderen is dat je snel resultaat ziet, wat enorm bevredigend is. Bovendien ontdekte ik dat ClickUp, het programma waarmee ik werk, is ontwikkeld door mensen met diepgaande kennis van coderen, en ze hebben leuke knipogen naar de wereld van programmeren in hun systeem verwerkt. Onthoud dat je overal kunt beginnen in de wereld van coderen. Volg je hart, kijk om je heen, neem deel aan bijeenkomsten en stel vragen. Neem de tijd om je te oriënteren, experimenteer met coderen en kleine opdrachten, en geniet van educatieve games om programmeren onder de knie te krijgen. Houd je reis bij zodat je je voortgang in de loop van de tijd kunt zien.

Ik ben ook begonnen met JavaScript-oefeningen via Exercism, allemaal in het Engels. Het was een uitdaging, want Exercism lijkt meer geschikt voor gevorderde programmeurs dan voor beginners. Als je liever in het Nederlands met JavaScript wilt beginnen, is Collow.nl een geweldige website om mee te starten. Ik begon er een paar maanden geleden mee en ontdekte dat het een uitstekende manier is om de Engelse terminologie te leren en JavaScript echt te begrijpen.

11/10/23
Op 11 oktober 2023 kon ik al een heleboel doelen afvinken in mijn programmeeravontuur. Mijn volgende stap is het uitwerken van een concreet plan. Ik weet nu wat ik wil bereiken, hoe ik dat wil doen en welke programmeertalen en vaardigheden ik moet beheersen. Mijn plan omvat zelfstudie, het aannemen van gerichte opdrachten en het delen van mijn vorderingen op Instagram en LinkedIn, zodat iedereen kan zien wat ik aan het doen ben. Mijn zelfstudie zal bestaan uit cursussen op platforms zoals Udemy, BitAcademy en YouTube. Als ik vastloop, aarzel ik niet om hulp te vragen aan ervaren professionals in het veld. Door gesprekken te voeren en veel informatie in te winnen over de IT-sector, weet ik nu wat ik moet doen om mijn vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Samen gaan we op avontuur in de wereld van coderen en IT, en ik kan niet wachten om te zien waar deze reis ons naartoe leidt!

Dankjewel voor het lezen ❤

Liefs Jentel