30 en starten met coderen – deel 2

Hey daar 👋🏻! Vandaag neem ik je mee op een ontdekkingsreis in de wereld van UX Design. 🌐 Mijn nieuwsgierigheid heeft me aangezet tot het volgen van een korte cursus, en ik kan niet wachten om mijn avonturen met je te delen!

Duik in de wereld van UX Design

16/10/2023

De IT kent vele domeinen, daar ben ik inmiddels wel achter. En een daarvan is UX/UI design. Een onderdeel wat hand in hand met elkaar gaat alleen zijn het vaak twee losse banen ben ik achtergekomen, tijdens mijn vacature zoektocht binnen de IT. Vandaag de eerste stappen gezet in een cursus UX design om te peilen wat deze wereld te bieden heeft. 🕵️‍♀️ Mijn doel? De ins en outs begrijpen, ontdekken welke vaardigheden ik nodig heb, en de allereerste stappen zetten. Overweging: starten met UX Design en UI Design, terwijl ik ondertussen mijn programmeer skills aanscherp. Wie weet kan ik dan al gericht opdrachten scoren en een zakcentje verdienen! 💻💰, want ik denk dat ik iets langer nodig heb om geld te kunnen verdienen met programmeren.

Wat is UX design eigenlijk?

Het staat voor User Experience en heel kort uitgelegd betekend dat je in kaart brengt wat de doelgroep van je dienst of product graag wil zien. En dit gaat dan om toegankelijkheid, visuele weergaves, vindbaarheid, nuttig en of het een toevoeging voor ze is. Je werkt nauw samen met de UI, User Interfaces (zij maken de visuele weergaves van wat uit de doelgroeponderzoeken komen), developers en de klant.

Na de eerste twee modules achter elkaar gedaan te hebben even een lunchpauze erachter aan geplakt. Vervolgens heb ik mezelf gestort op de modules 3, 4 en 5. Wat blijkt? Design thinking is de ster van de show als het gaat om projectmanagement. Precies waar ik op hoopte! En waarom is dit voor mij zo fijn? Tijdens mijn studie CMV heb ik een ondernemersroute gedaan van 4 jaar lang. En 2 van de 4 jaar waren we bezig met het design thinking proces én het was zelfs dé afstudeeropdracht. Er was dus zoveel herkenning voor mij gedurende de dag. Goeie optie om in mijn hoofd te houden de aankomende tijd.  Bij de afsluiter van de korte cursus kwamen ook de kwaliteiten aanbod die je nodig hebt als UX designer. Ben jij ook benieuwd wat je nodig heb voor dit domein in de IT?

Kwaliteiten voor een UX designer

 • Goede luisteraar
 • Empathisch
 • Heeft een open mind voor andere ideeën
 • Houdt van het oplossen van problemen
 • Detailgericht
 • Communicatief
 • Analytisch
 • Houdt van data analyseren
 • Doet onderzoek
 • Vindt het niet erg om met verschillende mensen te werken met verschillende achtergronden
 • Kan goed voor groepen staan en groepen begeleiden

Waarom je deze kwaliteiten nodig heb als UX designer? Omdat je veel bezig bent met verschillende afdelingen om gezamenlijk tot het eindresultaat te komen en je gaat verkennen wat de doelgroep wil zien of verbeterd wil hebben. Dit is natuurlijk een korte impressie van wat ik kreeg. Deze korte cursus is helemaal gratis en is van IronHack. Ben je benieuwd naar de korte cursus die ik gedaan heb? Ga naar de website van IronHack en klik op studeren bij IronHack, onderaan zie je twee gratis cursussen staan. Een voor JavaScript en een voor UX/UI design.

Overwegingen en inzichten

19/10/2023

Vandaag sprak ik met Florian van Rakete Coaching om te verkennen of dit mijn mentorschap voor het komende halfjaar zou kunnen zijn. 🤝 Het prijskaartje houd mij nog even in dubio, maar Florian gaf me een paar eye-openers. 5 uur per week doelgericht programmeren blijkt de magische formule te zijn voor snelle vooruitgang. Blijf scherp, vraag hulp bij fouten en doe dit snel om de flow vast te houden. En het gouden inzicht? Kies projecten waar je hart sneller van gaat kloppen. Geen willekeurige klussen, want dat houdt de motivatie hoog! Het klinkt zo logisch en toch moet iemand je er soms op attent maken dat het zo simpel kan zijn.

Ideeën omzetten in actie

21/10/2023

Met Florians tips in de pocket en nog zonder definitief besluit over het mentorschap, ga ik vandaag mijn idee omzetten in een prototype! Eerst brainstormen, dan schetsen, en die schetsen knallen in Figma (Het programma wat veel UI designers gebruikten voor prototypes te maken) Daarna? Tijd om te programmeren met behulp van het wereldwijde web en mijn eigen creativiteit. Het project? Een app speciaal voor neurodiverse ondernemers! 🚀🌈 Het vraagt heel wat fullstack skills, veel doorzettingsvermogen, af en toe errors in mijn hoofd en met als eindresultaat. Veel geleerd en over 2 jaar een heuse app. We moeten namelijk wel realistisch blijven.

Tot snel❤

Liefs Jentel