30 en starten met coderen – deel 4

Een week van pijn, gamen, persoonlijke groei en ondernemerschap

3/11/2023

Pfffff, wat een week. Hectisch, chaotisch, emotioneel, en frustrerend. Ja, deze woorden beschrijven deze dag, vrijdag, en de gehele week het beste. Als persoon ben ik altijd bezig om mezelf te laten groeien, en deze week was dat even enorm aanwezig.

Iedereen draagt een bepaalde bagage met zich mee in het leven, jij en ik zijn daarop geen uitzonderingen. Bij sommigen lijkt het aan de buitenkant alsof deze er niet is, en bij anderen is het weer overduidelijk. Ik denk dat ik tot de eerste categorie behoor. Aan de buitenkant is niets te zien, maar van binnen gebeurt er een hele hoop. Wat ik niet altijd besef, is dat wat je met je meedraagt ook doorwerkt in je werk. Eigenlijk in je hele zijn, even lekker zweverig. Nu denk je, Jentel, waar wil je naartoe met dit verhaal?

Snap ik helemaal. Even to the point: mijn jeugd heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben, dat begrijp je vast. Het besef dat diverse werkzaamheden in verschillende sectoren het beste bij me passen, komt pas nu, op mijn 30ste. De variatie, de ene week veel mensen ontmoeten en de andere week mijzelf opsluiten achter de computer, vind ik ideaal. Deze week heb ik ontdekt waarom ik dit nu inzie en waarom ik het nog steeds lastig vind om dit aan anderen te vertellen.

En dat heeft te maken met de bagage van het leven, met het altijd anderen een plezier willen doen en het voor anderen zo goed mogelijk willen doen. Ideeën en gevoelens van anderen vooropzetten en niet kijken naar wat het met mij doet. Dit is prachtig als je het af en toe doet, maar niet 24/7. Ik was en ben nog steeds een beetje te goed in het denken: wat zouden anderen hiervan vinden? En als ik kijk naar mijn onderneming dan doe ik het volgens de beste businesscoaches het niet goed. Want, je moet focussen op één ding en dat daarmee je onderneming groeit. Luisteren naar anderen is een mooie kwaliteit die ik goed beheers, maar de valkuil hierin is dat ik niet luister naar mezelf, naar wat ik wil, naar mijn verhaal.

Dus dat ik op mijn 30ste wil coderen is helemaal goed en fijn, en dat ik meerdere dingen in mijn bedrijf doe is ook helemaal goed! En dit wil ik jou ook meegeven. Luisteren naar anderen is heel waardevol, want je kunt er veel van leren. Het is echter belangrijk om daarbij niet je eigen gevoel, mening, of idee volledig weg te cijferen. Jij bent jij en goed in wie je bent en wat je doet.

Waarom schrijf ik deze openhartige blog? Voor mezelf, om het van me af te schrijven en in de wijde wereld te gooien. Maar ook voor jou, zodat je weet dat je niet de enige bent met een rugzak vol eigenaardige gedachten. Onthoud dat er altijd iemand is die jouw verhaal herkent. Deze week was niet alleen pijn, groeien en terugkijken. Lees snel verder voor de vrolijke afsluiter.

Coderen met plezier

5/11/2023

Vandaag wilde ik aan de slag met coderen, maar had niet zo’n zin om aan een project te werken, maar gewoon wat lol te hebben met coderen. Dit kan heel goed met games waarbij je leert coderen, gamificatie noem je dat. CodeCombat is er één van waarmee ik vorig jaar gestart ben. Nu wilde ik weten naast CodeCombat nog een andere leuke gamificatie website was. Dus even via ChatGPT wat opties gevraagd, en vervolgens kwam ik op CodingGame. Een Amerikaanse website waarop je bijna alle talen kunt leren door een spel te spelen. Na er even ingedoken te zijn, kwam ik erachter dat het een mooie website is voor als je al enige kennis hebt van coderen, en het gaat om pittige puzzels.

Daar had ik even geen zin in, dus toen weer teruggevallen op CodeCombat. Een spel dat makkelijker is in de puzzels en op de meest laagdrempelige manier leert coderen. Waardoor je ondertussen ook echt lol erin hebt. Het spel is opgedeeld in verschillende verhaallijnen en per verhaallijn kun je weer nieuwe aspecten leren van coderen. Vorig jaar heb ik de Kerker van Kithard uitgespeeld (hier leer je syntax, methodes, loops, parameters en variabelen). Vandaag ben ik het Backwood Bos gaan spelen, (hier leer je if/else, vergelijkingsoperators, objecteigenschappen, invoerverwerkingseigenschappen). Er staat per level/land hoeveel tijd je er minimaal aan kwijt bent zonder de extra oefeningen te doen. De rode vlaggen zijn de rode draad en de blauwe vlaggen zijn de extra oefeningen. Groot voordeel is dat al het uitleg in het Nederlands is (al staat er af en toe een vertaal fout) en ik merk dat ik daardoor het coderen veel makkelijker leer dan wanneer er alleen een Engelse uitleg wordt gegeven. Nederlandse leerplatformen zijn zeldzaam, maar ze zijn er dus wel:

Bij CodeCombat kunt je makkelijk van taal wisselen ook tijdens je verhaallijn. De talen waarmee je kunt spelen zijn Python, Javascript, Java, Coffeescript (Javascript maar met een andere syntax), Lua en C++. Het heeft dus lang niet alle talen, maar genoeg om mee te beginnen. En je kunt elk level wisselen van taal. Ook leer je in de tussenlevels HTML en CSS als je dit wilt.

Naast dat het een leuke manier is om de basis te begrijpen van programmeren, leer je ook secuur zijn, detailgericht, creatief denken, oplossingsgericht. En dat heb je uiteindelijk allemaal nodig als je gaat programmeren.

Wat ik vandaag weer heb geleerd is om er niet te snel door te gaan, maar even goed te oefenen op een onderdeel zodat ik het echt goed begrijp waarom je bijvoorbeeld een if gebruikt en hoe je deze het beste kunt inzetten. Wil je CodeCombat gaan doen dan kun je het eerst gratis proberen en vind je het leuk dan koop je een premium account om verder te spelen/oefenen. Dit kan via een jaarlijks of via een maandelijks account. Dit gaat via een creditcard, heb je deze niet kun je ook codes kopen. De laatste heeft mijn voorkeur, want zo zit je nergens aan vast en kun je kiezen wanneer je weer volop gaat spelen en wanneer je even helemaal geen tijd hebt. Dit is geen affiliatie of samenwerking, dit is een tip van een fan. Heb jij CodeCombat al geprobeerd?

Tot snel❤

Liefs Jentel